1. Oświetlenie
Nie od dziś wiadomo, że
odpowiednie oświetlenie to gwarancja dobrej atmosfery. Świetlne
dekoracje tworzą cuda! Niestety, nie w każdej restauracji takie
cuda się zdarzają. Podpowiem Wam, jak temu zaradzić. Bardzo często
zdarza się, że oświetlenie jest zbyt intensywne, albo wprost
przeciwnie - w restauracji jest za ciemno. Prawdą jest, że
najważniejszą rolę w lokalu pełni smak, natomiast dobrze byłoby
móc również dokładnie przyjrzeć się potrawie. Odpowiednio
skierowane na stoliki oświetlenie podkreśla detale dania. Poza
głównymi lampami umiejscowionymi przy suficie, warto pomyśleć o
nieco mniejszych, bardziej subtelnych i dyskretnych źródłach
światła, które stworzą niepowtarzalny klimat w restauracji.
Modnym, atrakcyjnym i efektownym rozwiązaniem są przepiękne świece dla restauracji. Klasyczne
świece pieńkowe, świece kule, oraz świece proste doskonale
prezentują się zarówno w wersji surowej, jak i w zestawieniu z
innymi dekoracjami. Poza tą standardową dekoracją stołu, warto
zatroszczyć się o nieco bardziej innowacyjne rozwiązania.
Najciemniejsze zakamarki restauracji, tajemnicze korytarze, czy też
ponure meble, udekorować i oświetlić można innymi atrakcyjnymi dekoracjami świetlnymi. Doskonałym rozwiązaniem są świecące
girlandy, świetlne druciki, ozdobne dekoracyjne drzewka z ledami,
lub surowe, ledowe dekoracyjne żarówki. Uniwersalny charakter
dekoracji pozwoli na wykorzystanie ich podczas aranżacji każdego
wnętrza. Proponowane rozwiązania nadadzą restauracji wyjątkowego
charakteru!
2. Im mniej tym lepiej
W założeniu „Im mniej tym lepiej”, chodzi o to, abyś w pierwszej kolejności rozejrzał się po swojej restauracji. Jeżeli widzisz stół a na nim bieżnik i drobne dekoracje, to znaczy że nie masz sobie nic do zarzucenia. Natomiast jeżeli patrząc na stół widzisz obrus, na nim podkładki, serwetki, kwiaty, świece, świeczniki, woskowe figurki, lampki, płatki kwiatów i ozdobne pojemniki, a gdzieś między nimi przebijają się potrawy klientów, to znaczy że coś jest nie tak. Im mniej dekoracji na stole, tym lepiej. Postaw na jeden bieżnik. Może być szary lub koronkowy. Umieść na nim ładne świeczki, lub drewnianą podstawkę z dekoracją. W zupełności wystarczy! Pamiętaj, że patrząc na stół w pierwszej kolejności powinieneś dostrzegać pięknie przygotowane potrawy. Pozbądź się przedmiotów, których jedyną funkcją jest zbieranie kurzu.
3. Wszystko i nic
Wnętrze w którym w pierwszej kolejności możesz dostać oczopląsu nie pozwala do końca zidentyfikować w jakiej jesteś restauracji, a co dopiero epoce. Na ścianach wisi obraz Marylin Monroe, na kominku znajdują się figurki aniołków po babci, na korytarzu wiszą różowe papierowe girlandy, okna przysłaniają koperkowe zasłony w różowe motyle, a źródło światła stanowią stare choinkowe lampki i stojące drewniane lampy z wielkimi czerwonymi kloszami. Jeżeli takie rzeczy dzieją się w Twojej restauracji, oznacza to, że potrzebna jest szybka interwencja. Postaraj się oszczędnie dobierać dodatki. Bądź konsekwentny w stylistyce, na którą się zdecydowałeś. Jeżeli podobają Ci się dekoracje drewniane, postaw na dodatki uzupełniające aranżację. Przykładowo, drewniane podstawki i napisy, znacznie lepiej prezentują się w towarzystwie jasnobrązowego, flizelinowego bieżnika. Różowe serwetki w niebieskie kropki wcale nie są niezbędne w takim zestawieniu.
4. Niska jakość
Dla własnego komfortu psychicznego, warto zainwestować w dobrej jakości dodatki. Plastikowe pojemniki na ciasteczka, zastąp efektownymi szklanymi pojemnikami. Szklane słoje prezentują się znacznie lepiej niż papierowe tacki, pojemniki i pudełka. Na stołach postaw dekoracyjne tłoczone serwetki. Pozbądź się także paneli imitujących drewno, zwiędniętych kwiatów. Postaraj się również usunąć z restauracji meble, które za chwilę same się rozpadną.
5. Niewygoda
Podczas aranżacji wnętrza warto postawić na wygodę. Przemyśl dwa razy, zanim postawisz na meble obite ekoskórą, które w upalnie dni gwarantują poparzenie drugiego stopnia. Jeżeli chcesz zatrzymać gości w swojej restauracji, zadbaj o ich komfort. Restauracja to miejsce, gdzie ludzie chcą spędzić miło i wygodnie swój wolny czas. Pomyśl o tym, zanim przystąpisz do aranżacji wnętrza.
6. Konserwa
Błędem który najczęściej popełniają restauratorzy, jest ślepe podążanie za trendami. Zacznij świadomie kreować trendy i tym samym wyróżniać się spośród konkurencji mądrymi, kreatywnymi pomysłami. Pamiętaj, że tylko ciekawe koncepcje osiągają sukces!
Dekoracje sal i stołów restauracji znajdziecie w: internetowym sklepie z serwetkami, świecami i szkłem dla HoReCa NiebieskiStolik.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz